The Education of Charlie Banks (Hulu)

by statler

Stajao je ovaj film nedavno istaknut na Huluvoj naslovnici, s Jesseom Eisenbergom i Jasnom Ritterom na slici, uz blurb kako se radi o “coming of age” priči… i kako od Adventurelanda, zatim Zombielanda i Social Networka imam soft spot za Eisenberga, a dodatno od Adventurelanda i za coming of age filmove sa Jessejem Eisenbergom; rekoh – zašto ne.

Morao sam pauzirati odmah na titlovima, jer pod imenom režisera stajalo je Fred Durst. Kako je jedini Fred Durst za kojeg znam frontman Limp Bizkita, morao sam provjeriti postoji li neki njegov imenjak koji je redatelj. Ne, to je taj Fred Durst.

Iako je sam uvod odmah krenuo suprotno, nekako intuitivno bi od Dursta očekivao neku spotovski režiranu kulerštinu od filma, obavezno sa soundtrackom njegovog i sličnih mu bendova. Prevario bih se, i prevario sam se.

Neočekivano, film je dobar. Nije fantastičan, ali je dobar. Lagan je tempo i atmosfera, gotovo melankoličan, kao i prateća nenametljiva muzika.

Režija je dobra. Nema brzih rezova, zapravo, ima nekoliko lijepih dugih kadrova (iako to, između ostalog, dijelom i izgleda kao debitantsko eksperimentiranje, svrsishodno je), nekoliko vrlo lijepih izbora u strukturi scena i prijelaza, tuče su snimane s udaljenosti, pregledno. Vrlo ugodno iznenađenje.

Eisenberg je naslovni Charlie Banks, kojeg upoznamo u kratkoj uvodnoj sekvenci kao dječaka u New Yorku sedamdesetih, zajedno sa prijateljem Dannyjem (odraslog ga igra Christopher Marquette) i lokalnim štemerom Mickom (Jason Ritter u odrasloj verziji), zatim im se vratimo u opet kratkoj sekvenci u tinejdžerskim godinama (svaka ima pomalo drugačiju, blijeđu fotografiju) te u “mesu” filma, u prvoj godini faksa gdje Charlie i Danny dijele sobu, a nenajavljeno im se od nikuda pojavi Mick u posjeti. Slijede, standardno, avanture, ljubavi, sukobi i kraj koji iako nije nedorečen, radnjom nije čisto raspleten, no zato emocionalno jest.

Iako je Charlie naslovni lik i narator, i dodatno, svaki od navedenih likova ima svoj karakterni arc, zapravo je Mick taj čiji je arc zapravo ključan i koji, uz to što je pokretač radnje, bude “educiran” time da mu je pokazano da, banalno, u životu postoji više od birtije i fajta.

Vrlo lijepo i iznenađujuće dobro.